De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. Nog steeds vangen Woudenbergse gastgezinnen vele Oekraïense vluchtelingen op die zo goed en kwaad als het gaat hun draai in de Woudenbergse en Nederlandse samenleving hebben gevonden. Velen hebben werk gevonden in sectoren waar grote vraag was naar nieuwe arbeidskrachten. Ook de gemeente heeft niet stil gezeten en heeft afgelopen jaar ook een grote hoeveelheid Oekraïners een opvangplek gegeven. Als Stichting (die we nu officieel zijn) hebben we buiten het ondersteunen van de gastgezinnen en “hun” Oekraïners ook aandacht besteed aan hulptransporten naar de getroffen gebieden. Door ongelooflijk royale donaties van bedrijven, particulieren en kerken hebben we al vijf hulptransporten naar Oekraïne kunnen uitvoeren. Dit hebben we samen met Renswoude voor Oekraïne gedaan.

Het laatste transport was extra bijzonder, doordat we met medewerking van Wilda Perslucht aan 75 professionele generatoren konden komen. Deze zijn twee weken geleden naar Kyiv vertrokken en vinden op dit moment hun weg door heel Oekraïne heen. Een van de 3000 Watt generatoren is terecht gekomen bij de familie Holodnyak, die door de bombardementen zonder electricteit en verwarming ten zuid westen van Kyiv wonen.

De stichting wil iedereen bedanken die onbaatzuchtig de handschoen heeft opgepakt om de Oekraïners te helpen, nu en in de toekomst.


Laden van de Vlastuin vrachtwagen met de Wilda generatoren

Palettiseren en laden van de goederen bij Renswoude voor Oekraïne

12 uur wachten bij de Pools – Oekraïense grens

Aangekomen bij onze partner organisatie in Kyiv, waar de goederen en generatoren worden gelost en daarna deze via kleine busjes verder verdeeld worden over het land.

Google translate van het bericht wat we ontvingen:

Goedenavond. Heel erg bedankt voor de generator. Hij is echt een belangrijke steunpilaar voor ons gezin. Er zijn vier minderjarige kinderen in ons gezin.

Pavlik – 3 jaar oud
Dasha – 12 jaar oud
Oleksandr – 14 jaar oud
Olga – 16 jaar oud.

We wonen in het district Kiev-Svyatoshinsky, het dorp Yurivka.

We zijn erg blij dat jullie ons niet vergeten zijn! We moeten elke dag tot bidden om in leven te blijven! Ik had nooit kunnen denken dat er mensen zullen zijn die de dood van onze kinderen willen. Het is belangrijk voor ons om te weten dat er mensen zijn die voor ons bidden, meedenken en ons steunen. Een grote buiging voor jullie voor alles!❤

Na het einde van de oorlog wachten we op je om onze glorieuze hoofdstad Kiev te bezoeken!

Met vriendelijke groet, de familie Holodnyak