Het platform Woudenberg voor Oekraïne heeft zich in eerste instantie gericht op de opvang van mensen uit Oekraïne in gastgezinnen in Woudenberg en het bieden van een warm welkom. Er zijn koffieochtenden georganiseerd, de school is opgestart, er is een kookavond bij Eldorado, SNO verzorgt sporten voor de jeugd en er wordt Engelse les gegeven. Op vrijdag wordt er met een groep gewandeld, en er is elke week een kerkdienst in het Oekraïens/Russisch in een van de kerken.

Er is door inwoners, bedrijven en door het organiseren van acties veel geld gedoneerd aan het platform. We hebben dit ingezet voor leefgeld voor de Oekraïense gezinnen, ondersteuning van de gastgezinnen, het organiseren van de activiteiten en de Oekraïense klas.

Als platform hebben we bij de start ook aangegeven hulp in Oekraïne te willen bieden, als we zeker weten dat de hulpgoederen direct komen daar waar het nodig is. We hebben goede contacten met hulporganisaties die de hulpgoederen kunnen leveren vlakbij of zelfs in bezet gebied, en ook goed kunnen aangeven waaraan behoefte is. Door de vele donaties en acties kunnen we nu een eerste hulptransport financieren en organiseren.  

De eerste vrachtwagen is gevuld met hulpgoederen die zijn ingezameld in samenwerking met Renswoude voor Oekraïne en Stichting Burgerinitiatief Woudenberg. Er zijn specifieke zaken ingekocht als slaapmatten en slaapzakken, aangevuld met donaties van brancards, warme sokken, dekens etc. van inwoners, organisaties en winkels waaronder de Aldi in Woudenberg. 

Het transport is woensdag 13 april vertrokken, gelijktijdig met een tweede vrachtwagen waarvan de goederen zijn ingezameld door een andere stichting. De chauffeurs zijn de Woudenbergers vader Onno Vlastuin en zoon Dikkie Vlastuin. Zij wonen sinds 2000 in Oekraïne en rijden nu samen naar Oekraïne met humanitaire transporten.

Onze trailer gaat naar Kiev waar Ben Schmidt al ruim 20 jaar contacten heeft. Een team van vrijwilligers met 40 busjes rijdt dagelijks naar het Oosten naar de inmiddels bevrijde gebieden en zelfs ook naar bezette gebieden. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Mensen hebben zich ingegraven en zijn verscholen in bossen. De hulpgoederen worden ‘s nachts, zonder licht in die gebieden gebracht. Als het mogelijk is worden mensen mee terug genomen naar onbezet gebied.

Om de Oekraïense vrijwilligers en vluchtelingen in Oekraïne een hart onder de riem te steken, gaat een kunstwerk mee met het hulptransport, dat gemaakt is door de kinderen van de Oekraïense basisschool in Woudenberg. Ze hebben een mooie Oekraïense vlag gemaakt met van alle kinderen een hand met hun naam erop. 

Als platform willen we, indien we daar de financiële mogelijkheden voor hebben, met een team de humanitaire hulp breder gaan opzetten. Daar worden ook aparte inzamelacties voor georganiseerd. Heeft u ervaring met het verzorgen van humanitaire transporten, logistieke ervaring of heeft u kanalen waar we goederen kunnen krijgen of kopen? En vindt u het leuk om ons te helpen in het verzorgen van deze transporten, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar: info@woudenbergvooroekraine.nl t.a.v. Ben Schmidt. Geef in de mail even een korte toelichting en dan neemt Ben contact met u op. 

Alvast hartelijk dank. 

Het laden van de trailer door Dikkie Vlastuin

Palettiseren van de goederen bij Renswoude voor Oekraïne

Vrachtwagen van Dikkie Vlastuin

Ben Schmidt met Stepan, Oekraïense chauffeur. Rechts op de achtergrond het door de Oekraïense schoolkinderen gemaakte kunstwerk.